Zoeken
  • Femke

IDA 1.0

Op 12 juli 2019 opende Huis van IDA voor het eerst haar deuren in het klooster van de Broeders van Liefde in Leuven. Vandaag 2 december 2020 zijn we 508 dagen, een pandemie en een nieuwe locatie verder. In deze eerste blog vertel ik jullie het verhaal van IDA 1.0 en kijk ik samen met jullie uit naar de toekomst.


IDA

Het begon allemaal met mijn droom om muziek ècht op maat aan te bieden en zo iedereen de kans te geven om van muziek te kunnen proeven op zijn of haar eigen manier. IDA zou een plaats worden waar mensen Inspiratie vinden, Dromen mogen najagen en zichzelf Artistiek verder ontwikkelen. Om dit te realiseren had ik een fysieke ruimte nodig om lessen, workshops en repetities te laten doorgaan. Zoals jullie ongetwijfeld weten zijn de huurprijzen in Leuven torenhoog. Na veel gesprekken, opzoekwerk en frustraties kwam ik uit bij het concept om anti-kraak te huren. Verschillende grote bedrijven beheren leegstaande panden en verhuren deze voor een democratische prijs aan bijvoorbeeld startende ondernemers om te voorkomen dat krakers hun intrede zouden nemen. Zo ontdekte ik het Klooster van de Broeders van Liefde in de Brusselsestraat in Leuven.


Het klooster

De Broeders van Liefde woonden al enkele jaren niet meer in het klooster en we moesten even door de stofwebben, kapotte ramen en vuiligheid kijken. Gelukkig werd dit gecompenseerd door de charme en sfeer die het pand uitstraalde. Aangezien de grote vakantie voor de deur stond besloten we om er meteen in te vliegen en met een feestelijke opening op 12 juli 2019 te starten. De eerste zomer was een groot succes met wekelijkse zangavonden op donderdagavond, privélessen, kleuterkampen, workshops MiniMuziek en een singlesevent. De daaropvolgende maanden werd ons aanbod uitgebreid met teambuildings, maandelijkse events en bezoeken van en aan scholen. We sloten 2019 met een knal af met onze Warmste Avond vol live muziek door onze eigen leerlingen, bands en zangers ten voordele van verschillende warme organisaties. 2020 startte goed met de opstart van een nieuw jongerenkoor, uitverkochte kampjes èn een groot Female Founders event tot ...


Corona

Ook wij moesten verschillende maanden onze deuren sluiten in het voorjaar van 2020 maar waren blij om te horen dat onze kleuterkampen, kleine workshop en privélessen tijdens de zomervakantie toch weer konden doorgaan! Ondanks dat onze werking nog steeds niet op 100% draaide omwille van verschillende maatregelen genoten we ervan om onze muzikanten weer live te ontmoeten en ècht samen te musiceren. Helaas was de feestvreugde van korte duur en sloten de deuren van het klooster in oktober voor een tweede keer. Wat we toen nog niet helemaal beseften was dat de deuren van IDA in het klooster niet meer zouden openen.. Het anti-kraak project liep sowieso december 2020 ten einde en gezien de lockdown en bijkomende gevolgen voor cultuur- en eventsector besloten wij ons contract eerder op te zeggen, te focussen op online lessen en uit te kijken naar onze nieuwe locaties.


Nieuwe locatie(s)

Locaties, meervoud, inderdaad! Mijn vriend en ik kochten een boerderij (met nog vééél werk) in Landen met plaats om te wonen èn ruimte voor Huis van IDA en het productiehuis Ozmotion van mijn vriend. Aangezien Landen toch een half uurtje van Leuven verwijderd is en de boerderij nog een serieuze opknapbeurt nodig heeft bleven wij daarnaast ook zoeken naar een locatie in Leuven om onze muzikanten te kunnen ontvangen. Zorgcirkels Jongdementie werd onze redder in nood en zet sinds enkele weken de deuren van hun Ontmoetingshuis - 's Hertogenlaan 97- voor ons open!


Toekomstmuziek

Aangezien de wereld nog steeds in de greep is van de pandemie vermoeden wij dat onze activiteiten in 2020 grotendeels on hold blijven. Momenteel mogen wij wel al terug live lessen geven maar groepsactiviteiten, kampjes, workshops en events zijn op dit moment niet aan de orde. Wij hopen op nieuwe versoepelingen begin volgend jaar zodat we in 2021 volop kunnen verder bouwen aan IDA 2.0! Zowel in het Ontmoetingshuis in Leuven als op de boerderij in Landen!


Baby

Hoewel 2020 op veel vlakken een jaar is om snel te vergeten werd ons jaar toch ook gevuld met leuke gebeurtenissen! Naast de aankoop van ons droompand mogen wij eind 2020 onze eerste kleine spruit verwelkomen. Betekent dit dat IDA enkele maanden stil ligt? Natuurijk niet! Isa -rots in de branding en collega- zal in januari en februari de privélessen en repetities op zich nemen. Vanaf maart ben ik er weer en zullen we ook opnieuw grote events, schoolbezoeken en teambuildings inplannen. Vanaf 20 december nemen we wel even pauze om van de lichtjes, verse baby en lekker eten te genieten. Duimen jullie mee dat we op 11 januari onze deuren weer voor iedereen wagenwijd open mogen gooien?


Hou het veilig en hopelijk tot heel snel!

Femke

58 keer bekeken0 reacties